Labels

8. lokakuuta 2015

Progressive Retinal Atrophy = PRA

PRA on lyhenne sanoista progressive retinal atrophy, eli suomennettuna etenevä verkkokalvon rappeuma. Kuten jo nimestä voidaan päätellä, kyseessä on etenevä rappeumasairaus, eli vastasyntyneessä eläimessä ei ole sairauden aiheuttamia muutoksia, vaan muutokset kehittyvät eläimen elämän aikana. PRA aiheuttaa silmän verkkokalvolla sijaitsevien valoa aistivien solujen (tappi- ja sauvasolut) rappeutumisen ja solukuoleman. PRA johtaa aina lopulta eläimen täydelliseen sokeutumiseen. PRA:a tavataan monilla koira- ja kissaroduilla ja tutkimuksissa on havaittu, että siitä on olemassa eri geenien välityksellä periytyviä muotoja. Viime vuosien aikana osa näistä geeneistä on tunnistettu ja siten saatu aikaan kaupallisia geenitestejä, joiden avulla voidaan selvittää eläimen genotyyppi eli perimä tiettyjen PRA-geenien suhteen. 




Siinnä oikeastaan tämän päivän ajatukset. Olen pitkään ollut blogia päivittämättä, mutta yritän aktivoitua tämän kanssa. Kävimme Piikan kanssa tänään virallisissa silmätarkastuksissa ja niinhän se oli, että PRA sieltä löytyi. Tiesin ettei tyttö ole kunnossa, mutta tätä en osannut odottaa. 

Olin sen käyttäytymisessä katsonut jonkin aikaa jo outoa menoa. Se ei "katso" yhtään eteensä vaan menee vaikka päin seinää jos en ehdi pysäyttämään sitä. Se jää tuijottamaan ja vain tuijottaa vaikka siirtyisin sen edestä pois. 

Virallinen lausunto oli pitkälle edennyt PRA. Piika joka täyttää joulukuun lopussa 2vuotta on täysin sokea. Omistajalle kova kova kolaus. Meidän harrastuksen on jäissä kisailu mielessä, mutta omaksi iloksi otamme kaikkea sellaista mikä on turvallista ja opettelemme sanoja. Varo sanan Piika osaa jo yhdistää siihen, että pitää pysähtyä ja haistella mistä voi kulkea. Onneksi ymmärtää puhetta hyvin! 

Blogi jatkaa meidän elämästä kertomista nyt toisella tavalla. Kilpailuja emme tule käymään koskaan. En koe reiluksi koiralle kuormittaa sitä tilanteissa jotka sille täysin uusia kun ei näe. 

2 kommenttia:

  1. Mulla on itsellä nyt 2,5v poronarttu, hyvin aktiivinen ja ollaan kisattu neljässäkin eri lajissa, tällä hetkellä toko-voi ja rallytoko-avoin. Diagnoosina vasten kasvoja maaliskuun lopussa kaihi, nyt jo huomaa muutoksia näössä eteenkin pimeällä/hämärällä ja silmät on eri näköset keskenään tietyssä valossa.

    VastaaPoista
  2. Voin vain uskoa miltä tuo tuntuu! Meillä tolleri jolla HC sen näköä ei haittaa (sellainen muoto) Tsemppiä teille :)

    VastaaPoista

 

Kävijät

Seuraa meitä!

About

Krokasmedens Cindarella "Piika"

SE14632/2014

Belgianpaimenkoira malinois

30.12.2013

malinois[@]trindys.net

Terveys
Silmät: PRA 10/2015