Labels

3. huhtikuuta 2014

Vaarallinen belgialainen

Vaarallinen peto vai kaikkien kaveri?
Olen nyt Piikan myötä huomannut enemmän kuinka paljon se koiranulkomuoto vaikuttaa ihmisten käsitykseen siitä mikä koira oikeasti on. Tuohan tosiaan on pentu, mutta jo nyt huomaan kun ihmiset väistää kun sen kanssa kuljen. Tollerin pennun kanssa tuntuu välillä turhauttavalle kulkea kaupungilla kun kaikkien pistäisi päästä sitä ihanaa vauvaa palluttamaan. Viimeksi Piikan kanssa kulkiessa lapsi kysyi äidiltään saako koiraan koskea äiti hymyili lapselle, että missä koira on. Kun katsoi Piikaa sai lapsi nopeasti lähteä toiseen suuntaan ja äiti piti kädestä kiinni todeten, ettei tänään katsota koiraa. Piika vain katseli ja heilutti häntää. Tuo kun oikeasti rakastaa kaikkia ja kaikkea niin tuntui jopa itsestä hieman pahalle kun toinen olisi vain halunnut nähdä ja lapsikin luvan kysyi. Näyttääkö tuo oikeasti niin varaalliselta?


Olen ennenkin kuullut kun tietyn rodut edustajat on kaikki vikapäitä, hulluja tai sitä tai tätä, mutta nyt sen on saanut enemmän huomata. Tolleri kun on vaan se kun on aina ADHD ja jalostettu agilityyn niin olen useampaan kertaan saanut kuulla. Belgialainen on selkeästi ainakin vaarallinen rotu. Mitähän vielä tulee ainakaan eteen tuon "hullun" koiran kanssa? Myönnän, että itsekkin ajattelin ennen Piikan tuloa, että rotu on tolleriin verrattuna "hullu", mutta en belgiä koskaan vaarallisena ole pitänyt. Ja kyllä adhd tolleri tuolle energia kimpulle toiseksi jää ei voi muuta sanoa. Tietenkin löytyy poikkeuksia ei ole mitään yhtä muottia mihin kaikki saman rodun edustajat mahtuvat.


Tämä vaarallinen karvakorva on mielellään erinlainen ja jakaa pusuja tutuille ja tuntemattomille. Stereotypia on mikä on sille emme voi mitään, mutta hyvät ihmiset avartakaa katsetta ja tutustukaa jos omistaja siihen suostuu. Voi tulla vaikka iloinen ja positiivinen yllätys vastaan!

7 kommenttia:

  1. Mitä ihmettä? :D

    "Tolleri kun on vaan se kun on aina ADHD ja jalostettu agilityyn niin olen useampaan kertaan saanut kuulla."
    Ensinnäkään MITÄÄN koiraa ei ole jalostettu agilityyn. Novascotiannoutaja on metsästyskoira, jota käytetään noutamaan ammuttuja lintuja vedestä. Agilitya ei tämän(kään) rodun kohdalla ole ajateltu, mutta metsästyskoiralle ominaiset piirteet (rakenne, koko, ketteryys, aktiivisuus) ovat erittäin toimivia myös agilitykentällä.

    Bordercollie on agilitykenttien kiistaton johtaja, muttei silti taideta kuvitella, että bc olisi agilitytehtäviin jalostettu rotu?

    Vaikka tolleri onkin aktiivinen, ei se tarkoita, että se olisi sitä aina ja joka tapauksessa. Itselläni on myöskin ko. rotuinen koira ja nuorena se oli hyvinkin sekopäinen, terhakka, riiviö. Nykyisinkin se on pirteä ja aktiivinen - tarvittaessa. Kotioloissa se on kuitenkin maailman leppoisin ja mahdoton sylieläin, jonka silmät leiskuvat vasta hommiin päästessä.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tutulta!

    Meillä Fiiliksessä on 75% bordercollieta ja loput on sitten belgiä (malinoista) ja australianpaimenkoiraa. Olimme yhdessä koulutuksessa jossa ohjaaja ensin kysyi, että onko Fiilis mitä rotua. Kerroin sitten rodut ja samantien kun ohjaaja kuuli ne, hyppäsi hän dramaattisesti pois koiran luota. Pari kertaa katselin sitä, että ohjaaja ei suostunut tulemaan koiran luokse ja peruutti aina kun Fiilis tuli lähemmäksi. Yhdellä kertaa sitten hän totesi, että Fiiliksestä näkee nyt jo malinoisten agressiiviset luonteepiirteet, kuulemma ne on jalostettu tappajakoiriksi ja silloin 6kk pennustani näkyy kaikki dominoivat ja ärhäkkyyden piirteet. Kuulemma malinois yhdistettynä työlinjaiseen bortsuun on hirveä virhe, koska sillä yhdistelmällä luodaan räjähtäviä pommeja, jotka ei pysy ihmisten käsissä.

    Vähän jäi paha maku suuhun, sillä tämä "kouluttaja" luokitteli Fiiliksen ihan täysin rotujen mukaan. Jos hän ei olisi miettinyt vain kauhuskenaarioita Fiiliksen roduita, olisi hän varmaan huomannut iloisen ja sosiaalisen koiranalun, joka suoritti tehtäviä hirmuisella innolla. Tähän päivään mennessä Fiilis ei ole osoittanut mitään agressiivisia tai edes ärhäköitä piirteitä, oikeastaan neiti on aika rauhallinen tapaus rotuihinsa nähden. Jostain kumman syystä ei kurssilla enään käyty;)

    VastaaPoista
  3. Maija
    Ei tosiaan ole agilityyn jalostettu tolleria anteeksi jos teksti sen antoi ymmärtää,että olisin itse myös tuota mieltä. Noin on vaan kasvatuksen aikana useaan otteeseen saanut kuulla ja aina se hymyilyttää yhtä paljon.

    Janette
    Mitä? Kouluttaja pelkää koulutettavaa? Onkohan hän vähän väärässä paikassa? Ja jos vielä kyse pennusta ni huokaus :(
    En ymmärrä tätä tyyliä, että tuossa on tiettyä rotua se on siis sellainen ja sellainen piste... Miksi ei voida antaa koiralle kuin koiralle mahdollisuutta olla erinlainen kuin ne muut rodun edustajat!

    VastaaPoista
  4. Itse sain jälleen kerran todeta kun eläinlääkäri oli positiivisesti yllättynyt että malinoisini oli aivan rauhallinen eikä yrittänyt hyökätä päälle. Kehui että olen saanut tehtyä siitä hyvän koiran. Samaa kuulin kun kävin tervuni kanssa aiemmin joskus. Kovat on joillakin ennakkoluulot.

    VastaaPoista
  5. Minkä "pedon" on tullut otettua :D

    VastaaPoista
  6. Kukaan ei tosiaan koskaan halua kadulla silittää Kiiraa. Koska pelottava susikoira. Prinssin ja Samban kanssa ei silittäjistä pääse mitenkään eroon.

    VastaaPoista
  7. Juuri näin! Aikuinen tolleri voi olla, että saa mennä tai sit silitetään, mut pennun kanssa ei pääse mihinkään...Paitsi Piikan kanssa :D täytyy ruveta kuljettaa Piikaa tollerien kanssa enemmän kaupungissa porukalla ;)

    VastaaPoista

 

Kävijät

Seuraa meitä!

About

Krokasmedens Cindarella "Piika"

SE14632/2014

Belgianpaimenkoira malinois

30.12.2013

malinois[@]trindys.net

Terveys
Silmät: PRA 10/2015