Labels

19. maaliskuuta 2014

Pohdintaa ruokailusta

Piika söi kasvattajalla ollessaan kuivanmuonaa jota sain pennulle myös mukaan, mutta ei kelpaa kuivanmuona enää. Olin matkalle ottanut raakaruokaa, koska mulla oli aikuinen koira reissussa myös ja pentukin oli tarkoitus raa'alle siirtää. Siirto tapahtui ihmeellisen kivuttomasti, mutta sitten ne ongelmat alkoivatkin. Piika on nirso. Se ei tullut mitenkään erityisen yllätyksenä koska luettua ja ihmisten kanssa puhuttua käsitin, että belgialainen voi nirsoilla.

Ongelma 1. Piika syö todella heikosti lihaisia luita... Tällä hetkellä ainoa mitä se suostuu syömään on broilerin siipi. Se nyppii kyllä luista niitä lihoja, mutta ei suostu edes kokeilemaan sen luun puremista. Kuinka opettaa pentu puremaan luuta? Tähän ongelmaan paneudumme lisää.

Ongelma 2. Piika kieltäytyy syömästä jos liha on jäässä/kohmeessa. Joku keksii nopeasti, että anna lihan sulaa kokonaan ja kunnolla ennen kuin tarjoilet pennulle. Hieno idea, mutta jos se on sulanneena sellaista löysää vetistä/veristä höttöä jälleen pentu kieltäytyy syömästä... Eli ongelman ratkaisu ostan Piikalle vain sellaista lihaa jossa luut seassa jää sopivan tiiviiksi myös kokonaan sulanneena. Olen vaikka raakaruokintaan se ei kuulukkaan keittänyt toisinaan myös riisiä Piikalle ja sotkenut jäähtyneen riisin ja höttösen lihan jolloin hieman helpommin uppoaa pentuun.

Joku ajattelee tässä kohtaa, että ompas ongelmallinen pentu. Se kasvaa normaalisti ja syö hyvin kun sille tarjoilee oikeanlaista ruokaa. Nuo kaksi ongelmaa kuittaantuu tuolla, että ostaa lihaa jossa luut seassa. Eli pentu saa tarvitsemansa ruuan ja luun. Lisänä broilerin siipiä joita on kiva pureskella. Pistin tänään tilaukseen Mush Basic jauhettu luullinen poro 500g (olen kuullut, että muutoin ahneet koirat jättää kuppiin poron. Katsotaan kun ruuan ensiviikolla saan miten meidän tyttönen poron ottaa. Onneksi tollerit syö). Tein muutoin normaalin tilauksen, mutta otin kokeeksi yhden pötkön poroa. Jos neidille maistuu voidaan jatkossa tilata sitäkin isompiakin eriä. Meidän tollereille kun maistuu ihan kaikki. Myös kaupasta ostetut lihat jotka tarkoitettu ihmisille kelpaa Piikalle. Nyt siis etsiskelen mistähän saisi isompia eriä jauhelihoja joissa luut seassa. Mielellään eri eläimestä jotta vaihtuvuus pysyisi hyvänä. Tiedän Mushin lihat kyllä, mutta helpomminkin saatavia lihoja löytyy varmasti meillä päin kun ei nuita myydä.

Teksti voi kuulostaa sille, että Piikan ruokailusta tehdään sirkus ja pentu saa päättää. Näin asia ei ole! Pennulle annetaan mahdollisuus syödä ja kun kuppi on ollut tietyn aikaa lattialla ja jos ei kelvannut se nostetaan ylös ja laitetaan jääkaappiin odottamaan seuraavaa tarjoilu kertaa. Olemme siirtyneet hieman päivästä riippuen 2-3 ateriaa päivässä rytmiin jotta olisi nälkäisempi koira. Neljä oli ehdottomasti liikaa silloin nirsoiltiin vielä enemmän. Yleensä tehokas nälän herätys on painilenkki tollerien kanssa ja sen jälkeen sisällä 5-10min toko treenit jonka päätteeksi esim. viimeisen liikkeen palkka onkin koko ruokakuppi. Jos jonkulla on jotain hyviä vinkkejä millaisilla pienillä muutoksilla voisi herättää belgialaisen ruokahalua otetaan ilolla vastaan!

Kurkku ja banaani on Piikan herkkua!

5 kommenttia:

  1. Oscarin lihoja kannattaa suosia jos vaan saat niitä jostain, suurin osa jauhetuista lihoista on kalsium-fosfori tasapainotettuja, mikä on kasvavalle pennulle enemmän kuin hyväksi. Heidän lihansa ei myöskään sulaessaan muutu veriseksi vesilitkuksi, niin kuin Mushin lihat tuppaa tekemään, vaan pitävät muotonsa ja on suht tiivistä tavaraa. Vauhti-Raksun omaa tuontantoa olevat lihat olisi varmasti teille myös kokeilemisen arvoisia (Lihakas, Siivekäs), niitä tosiaan myydään vaan Vauhti-Raksulla, mutta heiltä saa tilattua ympäri maan. Niissä on siis jauhettu lihat, elimet ja luut samaan samaan, helppo syöttää pennulle :) Ne pitää myös muotonsa sulaessa! Meidänkin ahne koira nyrpistää nenäänsä Mushin tuotteille, voisin sanoa, että heidän tuotteensa on hinta-laatu-suhteeltaan raakaruoan huonoimmasta päästä.

    VastaaPoista
  2. Oscaria myy meillä Prisma! Ja Oscarin nuita maha ja nauta pullia oli mulla tosiaan mukana reisuussa. Vauhti-Raksulta itse asiassa tilauksen tein ja niitä odotetaan nyt 25 päivä saapuvaksi. Ja sieltä on VR:n omaa tosiaan tulossa myös :) Kiitoksia vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Voi hitsi kuinka vaikea likka! :D miten teillä sitten uppoaa namit?
    PS kannattaa ottaa sananvahvistus pois kun kommentoi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namit kelpaa. Planet Petin tonnikala palat ja sit sian kieli / sydän pieneksi ni on kivaa ku saa jotain tehdä, mut jos palkkaus nami on liian iso se ei kelpaa.. Ilmeisesti Piika on suuri töinen ja pieni palkkainen ;) ja lelut on tosi in!

      Nyt pitäisi olla pois, kiitos huomautuksesta!

      Poista
  4. Mä en tiedä onko Oscarissa joku vika, mutta ihan älyttömän monien koirien mahat menee niistä ihan sekaisin. Meidän koirille kyllä menee hyvin hätävararuokana eikä ongelmia ole ollut, mutta pakko niissä on jotain erilaista olla, kun niin monien ruuansulatus ei niitä kestä.
    Meillä on käytössä niin Muschin, Kennelpakasteen kuin useampien liikkeiden omat lihat, ja aika harvat niistä loppupeleissä ovat mitään vesilitkua kasvisssosetta ja lohta lukuunottamatta. Prismoista ja Cittareista saa nykyään muuten myös muunkin merkkisiä lihoja kuin Oscaria, ainakin suurimmasta osasta ainakin Muschia ja/tai Kennelpakastetta. :) Ei nyt mitään hurjia valikoimia, mutta kuitenkin.

    Musta ruokailun voisi ihan vakituisestikin vähentää siihen kahteen kertaan, jos ei ruoka meinaa maistua. Hyvin pärjää silläkin. :)

    VastaaPoista

 

Kävijät

Seuraa meitä!

About

Krokasmedens Cindarella "Piika"

SE14632/2014

Belgianpaimenkoira malinois

30.12.2013

malinois[@]trindys.net

Terveys
Silmät: PRA 10/2015